Oleh: mahapena SMKN Pasirian | 15 April 2011

MEMPERBAIKI INGATAN ANDA

SEBAGAI seorang pelajar, anda perlu mempunyai ingatan yang baik. Jika tidak, sukar bagi anda menjawab soalan peperiksaan ataupun ujian.

Bagi mengatasi masalah tersebut, saya mencadangkan beberapa perkara yang boleh anda ikuti sebagai panduan.

1. Pastikan kenapa anda perlu mengingati sesuatu dan cuba arahkan. kuasai dan fahami tuiuan serta sebab-sebab anda belajar.

Selalu ingatkan diri sendiri tujuan sebenar belajar dan yang penting sebabnya mestilah kuat dan jelas.

Daya penggerak ke arah ini boleh diperkuatkan lagi dengan:

MINAT— Setiap mata pelajaran mempunyai banyak aspek yang menarik dan ia hendaklah disimpan serta diingatkan di dalam fikiran anda perkara-perkara tersebut. — Setiap mata pelajaran mempunyai banyak aspek yang menarik dan ia hendaklah disimpan serta diingatkan di dalam fikiran anda perkara-perkara tersebut. — Setiap mata pelajaran mempunyai banyak aspek yang menarik dan ia hendaklah disimpan serta diingatkan di dalam fikiran anda perkara-perkara tersebut.

Secara tidak langsung boleh menggalakkan aktiviti pembelajaran seterusnya walaupun anda mungkin bertemu aspek yang mungkin tidak menarik pada mata pelajaran lain.

SIFAT INGIN TAHU — Kebanyakan orang suka mengambil tahu apa yang berlaku di sekitar mereka dan biarkanlah sifat tersebut menguasai diri anda dalam semua mata pelajaran. — Kebanyakan orang suka mengambil tahu apa yang berlaku di sekitar mereka dan biarkanlah sifat tersebut menguasai diri anda dalam semua mata pelajaran. — Kebanyakan orang suka mengambil tahu apa yang berlaku di sekitar mereka dan biarkanlah sifat tersebut menguasai diri anda dalam semua mata pelajaran.

MEMPUNYAI CITA-CITA TINGGI — Keinginan untuk mempertingkatkan kedudukan atau mempunyai kelulusan yang lebih tinggi merupakan faktor kepada tujuan pembelajaran walaupun anda seorang yang cukup dahagakan ilmu pengetahuan. — Keinginan untuk mempertingkatkan kedudukan atau mempunyai kelulusan yang lebih tinggi merupakan faktor kepada tujuan pembelajaran walaupun anda seorang yang cukup dahagakan ilmu pengetahuan. — Keinginan untuk mempertingkatkan kedudukan atau mempunyai kelulusan yang lebih tinggi merupakan faktor kepada tujuan pembelajaran walaupun anda seorang yang cukup dahagakan ilmu pengetahuan.

PERSAINGAN — Ini juga merupakan suatu motivasi kerana ia mempunyai kesan positif dan bersainglah dengan rakan yang setaraf dengan anda. — Ini juga merupakan suatu motivasi kerana ia mempunyai kesan positif dan bersainglah dengan rakan yang setaraf dengan anda. — Ini juga merupakan suatu motivasi kerana ia mempunyai kesan positif dan bersainglah dengan rakan yang setaraf dengan anda.

Simpanlah rekod prestasi anda dengan baik kerana anda juga perlu bersaing dengan diri anda sendiri.

KERJASAMA — Bekerjasama dengan rakan ketika menyiapkan projek dan menyudahkan tugasan amat berguna kerana dapat membimbing anda. — Bekerjasama dengan rakan ketika menyiapkan projek dan menyudahkan tugasan amat berguna kerana dapat membimbing anda. — Bekerjasama dengan rakan ketika menyiapkan projek dan menyudahkan tugasan amat berguna kerana dapat membimbing anda.

2. Buat satu keputusan tentang perkara yang perlu diingat kerana ini merupakan rangka di dalam minda yang membolehkan sesuatu perkara diingati dengan mudah.

3. Pastikan dengan tepat yang perlu diingat dan hafaz definisi, garis kasar, teori, fakta dan juga formula.

UTUSAN PENGGUNA, NOVEMBER 1998, M/S 3 (Nadi Pendidik)

Iklan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s

Kategori

%d blogger menyukai ini: